Elak guna scaffolding karat antara syarat tetap Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan Malaysia

Updated: Mar 30


Perancah atau lebih disebut sebagai scaffolding di kalangan kita, memang kelihatan teguh & utuh di mata kasar kita.

.

Bila turunnya hujan terutama di kawasan tapak pembinaan, struktur scaffolding tu seolah-olah tidak ter-impak dengan angin kencang dan hujan meniup pada struktur tu. Yang jelas terlihat cuma panel kayu kadang-kala terjatuh bila angin kuat. Habuk simen juga antara yang jelas kelihatan ditiup angin.

.

Scaffold besi tu macam mana? Terbang jugak ke? Kebiasaannya tidak.

.

Tapi kejap, yakin ke kita tiada kerosakan langsung yang berlaku pada permukaan struktur scaffolding tu? Berapa kali job boleh rolling balik guna scaffolding yang sama?


NI 3 POINT BASIC YANG KAMI NAK HIGHLIGHT.

------------------------------------------------------------------------

1) MUSIM HUJAN

.

WAKTU MUSIM HUJAN memang ramai yang anggap tidak perlu mencuci scaffolding kerana usaha itu hanya sia-sia.

.

Namun, pemikiran sedemikian sebenarnya boleh memberi kesan pada scaffolding yang anda dah invest, especially dengan harapan scaffolding ni boleh digunakan berkali-kali untuk job job yang akan datang.

.

Semoga pembaca tidak memiliki pemikiran seperti itu kerana mencuci dan maintenance scaffolding selepas terkena hujan adalah SANGAT penting sebab air hujan berpotensi merosakkan komponen secara perlahan dan satu persatu jika dibiarkan.

.

Air hujan yang tidak segera dibersihkan akan membuatkan komponen logam itu cepat berkarat dan tidak dapat bekerja dengan baik.

.

Tengok gambar bawah ni. u all rasa selamat ke nak bagi worker di site panjat?

.

Scaffolding di gambar bawah ni dah menunjukkan karat di atas permukaan.

At this stage, masih boleh diselamatkan sebab belum sampai stage "kerosakan yang berlubang" namun kena cepat cepat remove rust tu sebelum rongak. Kena cepat bertindak.

.


.------------------------------------------------------------------------

2) KOTORAN YANG MENYEBABKAN KERAK DAN HAKISAN


Point 2 ni kami highlightkan bukan sahaja ketika di tapak pembinaan, tapi juga sewaktu scaffolding berada dalam keadaaan "idle" di storage, dan tidak di simpan dalam keadaan penyimpanan yang baik.

.

Kotoran yang menempel pada permukaan scaffolding dan dibiarkan akan menyebabkan bahagian itu menjadi kusam dan bahagian permukaan scaffolding akan ada kerak kotoran yang sukar dibersihkan. Terlebih lagi akan menimbulkan water spot di logam.


Kotoran hujan juga akan mendedahkan permukaan scaffolding kepada "abrassion" atau "hakisan" pada permukaan logam yang tak diberi cat perlindungan anti karat.


------------------------------------------------------------------------

3) TERDEDAH PADA OKSIGEN DAN AIR BOLEH BUAT BESI KARAT

.

Besi yang ada di luar ruangan dan selalu terdedah kepada oksigen dan air akan lebih mudah berkarat dibandingkan dengan besi yang ada di dalam rumah.

.

Karat merupakan proses perubahan kimia yang terjadi secara semulajadi dan menyebabkan korosi atau kerosakan pada permukaan logam.

.

Basically, ada 2 faktor penyebab logam berkarat, iaitu - udara dan air.


Inilah sebabnya, besi yang ada di luar ruangan dan sering terdedah kepada udara dan air akan lebih mudah berkarat jika dibandingkan dengan besi yang tidak terkena air dan udara.

.

Akibat dari pendedahan ni, besi akan berubah warna menjadi kemerahan atau kecokelatan, yang kita sebut KARAT.

.

Namun ada juga karat yang membuat besi berubah warna jadi kehijauan macam gambar di bawah, yang biasanya terjadi pada besi yang tededah pada klorida, yang biasa terlihat pada kapal karam di dasar laut.

.

---------------------------------------------------------------

.


KURANGKAN PENDEDAHAN LOGAM PADA OKSIGEN DAN AIR ANTARA LANGKAH PENCEGAHAN KARAT.


Oleh kerana karat disebabkan oleh pendedahan kepada oksigen dan air, penting untuk kita kurangkan exposure/pendedahan besi/logam ni terhadap air dan oksigen.

.

Antara cara yang biasa digunakan adalah dengan menyalutkan cat khusus besi, yang mengandungi "feature" anti-karat, dengan tujuan permukaan besi tak langsung terdedah kepada udara dan air.

,

Like Armour Anti Rust memberi lapisan perlindungan kepada permukaan besi dari terdedah kepada cuaca yang lembap dan hujan.


Boleh dapatkan di :

https://shopee.com.my/product/99558541/6548573986/

.

Sebelum apply, pastikan permukaan karat dibuang terlebih dahulu.

.

Jom kita tengok gambar next untuk langkah langkah penyingkiran karat.














Gambar 1: Scaffolding berkarat dan harus dibuang karatnya.


Video 2: Penyingikiran karat dari permukaan besi menggunakan Like Armour Rust Remover.

Shopee link:

https://shopee.com.my/product/99558541/5960714381/



Gambar 3: Selepas permukaan karat pada scaffolding dibersihkan.





Extract Lampiran Panduan Pemeriksaan Perancah (Scaffolding) oleh JKKPM



pkp_bil2_2018
.pdf
Download PDF • 6.23MB

43 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2018 by Like Armour.

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • LinkedIn