top of page

TEKNIK KONKRIT WATERPROOFING

Konkrit adalah bahan struktur yang sering digunakan dalam sektor pembinaan. Walau bagaimanapun, konkrit mudah menyerap air kerana sifatnya yang tidak berkalis air atau “waterproof”.


Ini boleh menjejaskan kekuatan konkrit akibat daripada bahan kimia dan cemaran yang dikandungi oleh air.


Konkrit waterproofing memastikan perlindungan di permukaan struktur konkrit yang membawa kepada ketahanan lama. Ia sesuai digunakan pada projek pembinaan dan kawasan yang memerlukan sifar penyerapan air atau “zero water absorption” seperti di rooftop, balconies, podium, planter boxes, retaining walls, decorative facades, water tanks, patio dan car porch.


Pengedapan atau sealing kawasan tersebut amat penting untuk pencegahan penembusan air (water penetration prevention) yang boleh merosakkan struktur konkrit tersebut.


Kaedah-kaedah konkrit waterproofing adalah seperti berikut :

1) Torch On Membrane Waterproofing

Sesuai digunakan pada rooftops, balconies, planter boxes and retaining walls. Torch on

membranes menyediakan kualiti prestasi yang terbaik ketika cuaca sejuk dan ketahan lama yang fleksible. Ia menggunakan campuran “polymer” dan “bitumen” sebagai asas kekuatan untuk mencapai rintangan maksimum kepada proses kerosakan dan tusukan struktur konkrit.


2) Liquid Membrane Waterproofing

Kaedah ini merangkumi primer coat dan top coat yang sesuai digunakan pada pelbagai jenis

struktur bangunan seperti rooftops, balconies, terraces, planter boxes, detention tanks, water

features, retaining walls, wet areas and decorative façades. Ia bersifat fleksible dan

menyediakan kaedah waterproofing yang sangat lancar apabila digunakan dengan penyembur kompresor. Aplikasi ini boleh meliputi keluasan permukaan konkrit.


3) Sheet Membranes/TPO.

Sheet membrane ada sejenis waterproofing yang ideal untuk kebanyakan struktur konkrit yang melintang yang sering memerlukan pencegahan air atau “water prevention” seperti rooftops dan podium. Ia adalah kaedah “self-adhesion” yang mantap,terkawal dan sifatnya yang tebal dan bertahan dalam masa jangka panjang.


4) Coating

Coating adalah salah satu kaedah waterproofing yang terbaik dan mudah untuk dilaksanakan.


Ia member lapisan perlindungan kepada permukaan struktur konkrit seperti rooftop, balconies, podium, planter boxes, retaining walls, decorative facades, water tanks, patio dan car porch.


Terdapat pelbagai jenis coating mempunyai ciri-ciri waterproofing yang tersediri seperti epoxy, polyurethane dan acrylic. Kebanyakan coating bersifat melawan reaksi air untuk menembusi permukaan struktur konkrit. Bukan shaja menghalang air, malah juga member rintangan kepada wap air di cuaca lembap.Sebagai kontraktor dan pengguna, kita harus bijak membuat keputusan kaedah konkrit waterproofing manakah yang paling sesuai dengan keadaan kerosakan dan kebocoran struktur konkrit.


Jangan main buat je ye


Pastikan anda menjalankan site inspection terlebih dahulu untuk mengenal pasti kerosakan dan kebocoran konkrit.


253 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page